Malzemeler Listesi
- Yarım kilo asma yaprağı (taze veya salamura)
- 4-5 tane kuru soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı sıcak su
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 demete yakın maydanoz
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tane limon
- İsteğe göre baharat
Tarifin Yapılışı
Merhaba zeytinyağlı sarma severler. Bu seferki tarifimizde etsiz yaprak sarmanın yapılışını sizlerle en pratik yoldan paylaşacağız. Her ne kadar sarma dolma yemekleri kulağa yapması zor gelse de emin olun bu zeytinyağlı yaprak sarma tarifiyle sizde kolayca bu lezzeti sofranıza taşıyacaksınız. Ayrıca ben zeytinyalı sarma değil de Etli Kıymalı Sarma Tarifi isterim diyenler burayı tıklasın.
- Sarmamızın iç harcı için ince ince doğradığımız soğanları tencerede kızgın hale getirdiğimiz 1 çay bardağı zeytinyağında öldürüyoruz (soğanların çok pişmemesi lezzet açısından önemlidir).
- Soğanımızın rengi değişince 2-3 su yıkadığımız pirinci tencereye ekliyoruz biraz yağda çevirip üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. (İsteğe göre kırmızı – kara biber ya da kuru nane bu aşamada eklenebilir.)
- İç harcımızı ocaktan almadan hemen önce ince ince doğradığımız maydanozu da karışıma ilave edip altını kapatıyoruz. (Amaç maydanozların sadece ölmesi)
- Yapraklarımız taze ise kaynamış suda 5 dakika beklemeleri yeterli olacaktır. Ancak yapraklarımız salamura ise ılık suda bir kaç kez suyu değiştirilerek tuzu akıtılır. Artık sarmaya hazırız;
- Yaprakları damarlı kısımları üst tarafa gelecek şekilde düz bir tabağa koyarak içlerine 1 talı kaşığı kadar iç harcı koyup sarabilirsiniz.
- Tabanı geniş bir tencereye yırtık bir kaç yaprak serip üstüne de sardığımız dolmaları yerleştirelim. Üstünü geçmeyecek kadar sıcak su döküp (sarmalarla neredeyse aynı seviyede) kalan yarım çay bardağı zeytinyağımızı, 1 tatlı kaşığı tuzu üstüne dökerek pişmeye bırakıyoruz.
- Kaynadıktan sonra muhakkak altı kısılmalıdır. Sarmalar kaynadıktan sonra 40 dakika içerisinde tamamen pişmiş olacaktır.
Not: İsteğe göre bir adet limon kesilerek pişme aşamasında sarmaların üzerine koyulabilir. Bu işlem daha fazla ekşilik sağlayacaktır.
Not 2: Sarma konusunda acemi iseniz elinizin içinde değilde düz bir zeminde yaprağın kenarlarını içeri katladıktan sonra iç harç ile yaprağı sıkıştırarak sarmak sizin için daha kolay olacaktır.