Malzemeler Listesi
- 12 tane güllaç yaprağı
- 6 su bardağı süt (1,5 litre)
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım çay bardağı gül suyu
- 1 su kadar Antep fıstığı
- 1 su bardağı nar
Tarifin Yapılışı
Bu lezzetli tatlıya Osmanlıdan beri sofralarımızda yer veriyoruz evet güllaçtan bahsediyorm. Güllaç tatlısı hafif ve lezzetli bir tatlı olarak özellikle ramazanlar da tercihimiz oluyor. Ağı yemeklerin üstüne serin, hafif ama tatlı bir şeyler arıyorsanız işte size güllaç tarifi;
- Sütümüzü derin bir tencereye alalım ocağa koyup altını yakalım. Sütümüz sadece bir taşım kaynadıktan sonra içine şekeri ekleyip iyice karıştıralım. şeker tamamıyla erisin.
- Bu karışıma gül suyunu ekleyip karıştırın ve sütün ılıması için bir müddet bekleyin.
- Tercihinize göre ister güllaç yapraklarını kırmadan yuvarlak bir tepsi kullanın. İster kırarak dikdörtgen bir borcama güllaç yapraklarını serin.
- İlk katı serdikten sonra bir kepçe yardımıyla sütle güllaç yapraklarını iyice ıslatın. Üstüne antep fıstığı serpin .Bu şekilde 6 kat kadar üst üste her katı sütle ıslayarak güllaç yapraklarını serin.
- 6. güllaç yaprağının üzerine bolca Antep fıtığı dökün.
- Geriye kalan güllaç yapraklarını da tek tek serin sütleyin ve Antep fıstığı serpin. Bu şekilde güllaç yapraklarınız bitince tatlınızı oda ısısında 10 dakika kadar bekletin.
- 10 dakikadan sonra 1 saat kadar güllacınızı dolapta soğutun. Servis etmeden önce Antep fıstığı ve nar ile süsleyin
Not: Eğer süt ile şekeri beraber kaynatırsanız şerbetin rengi sarıya çalabilir.
Not 2: Eğer süt kaynarken güllaç yapraklarının üzerine dökerseniz güllacınız hamur olabilir.
Not 3: Gül suyundan hoşlanmıyorsanız 6. kattan sonra dökeceğiniz süte 2 kaşık ekleseniz de yeterli olacaktır tabi ki tercihen hiç kullanmayabilirsiniz de.
Not 4: Güllacı antep fıstığı yerine ceviz içi ile de yapabilirsiniz.
Afiyet olsuunnn :)