Malzemeler Listesi
- Patlıcan
- Kıyma
- Yoğurt
- Sarımsak
- Kırmızı biber, tuz, karabiber.
Tarifin Yapılışı
Önceki yazılarımda da Gaziantep’li olduğumdan bahsetmişimdir. Bu gün size, Gaziantep yöresine ait, şöyle bayıla bayıla yiyebileceğimiz bir yemek tarifi olan Ali Nazik tarifini paylaşacağım. Fakat önce Ali Nazik hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Bazı yerlerde Ali Nazik kebabı diye adlandırıyorlar, yanlış. Ali Nazik bir kebap çeşidi değil. Tıpkı diğer sebzelerle yaptıklarımız gibi bir yemek çeşitidir.
Ali Nazik ismi Yavuz Sultan Selim zamanından geliyor. Rivayete göre, Yavuz Sultan Selim, bir sefer sırasında Gaziantep’ten geçiyor ve kendisine yöresel bir yemek ikram edilmek isteniyor. Şimdiki ismi Ali Nazik olan yemeğimizi kendisine ikram ediyorlar. Yemeği çok beğenen Yavuz Sultan Selim, çevresindekilere “Çok güzel bir yemek olmuş, hangi eli nazik yaptı bunu?” diye sormuş. Yemek o günden bu güne kadar, “Eli Nazik, Âlâ Nazik, Ali Nazik” gibi ifadelerle anılmış ve günümüze ulaşmış.
Şimdi gelelim Ali Nazik tarifine,
Ateşte közlenmiş patlıcanlarımızı bıçakla güzelce doğruyoruz. Başka bir kapta süzme yoğurdu akışkan kıvama gelene kadar çırpıyoruz. Sarımsaklarımızı az tuzla birlikte yemekte ağzımıza gelmeyecek kadar eziyoruz ve yoğurda katıyoruz. Tavaya az kaylı koyun kıymasını koyup, hafifçe kavurmaya başlıyoruz. Yemek kendi yağıyla pişecek fakat tavaya yapışmaması için çok az yağ ya da su kullanabilirsiniz. Kıyma tam olarak kavrulmazdan az önce içerisine kırmızı pul biber ve bir miktarda karabiber ekleyelim. Dikkat edelim: kavurma sırasında kıyma sert ve kıtır hale gelmeden kaldıralım ocaktan. Tüm malzemeleri hazır olan yemeğimizin önce patlıcanları bir kapta ısıtılmış yağ ile bir miktar çevrilir. Aynı kaba hazırlanmış sarımsaklı süzme yoğurt eklenir. Yoğurdun kesilmemesi için patlıcanların altını kapatmadan az önce yoğurt ilave edilmelidir. Amaç yoğurttaki soğukluğu ortadan kaldırmak sofrada sıcak bir yemek sunmaktır. Son aşamada ise kıyma, yemeğin üzerini kapatacak kadar yayılır. Afiyet olsun.
Notlar, püf noktaları:
Siz malzemelerin miktarını göz kararı istediğiniz gibi seçin, dikkat etmeniz gereken tek şey, patlıcanlar yoğurdun içinde yüzmesin.
Patlıcanların kabuğunu soyduktan sonra 10 dakika içerisinde mikrodalga fırında da közleyebilirsiniz (ateşte közlenmiş kadar güzel olmuyor ama yapılabilir).
Zevke göre ayrı bir kapta tereyağı eritilerek içerisine kırmızı biber konulur ve yemeğin üzerine dökülür.
İsterseniz kıymanın üstüne ince kyılmış sivri biber koyarak süsleyebilirsiniz.
Süzme yoğurt yerine normal yoğurtta kullanılabilir.
Kıymayı kavururken içine çok az salça eklenebilir.
Cok guzel ya. Ama patlicanlari kozleyince daha guzel oluyor
güzel
Yazdan patlicanlari kozleyim sogutucuya atiyorum kisinda yapabiliyorum harika bi yemek ailece seviyoruz.
Afiyet olsun Ayşegül hanım. Fikirlerinizi bizlerle ve okuyucularımızla paylaşmanız çok sevindirici. Teşekkürler.
çok güzel ben bu mezeyi yapmakta usta oıdum soguk meze ramazan ayında çok iyi gidiyor denemenizde fayda var